SAVVAĻAS OGAS - MELLENES
Savvaļas mellenes (Vaccinium angustifolium) ir iecienītas vasaras ogas visā pasaulē. Tās ir sulīgas, barojošas ar saldu garšu. Mellenes var ēst tikko lasītas, var iekļaut dažādās receptēs, gatavot sulu un lietot arī saldētas.
Ir pierādīta melleņu labvēlīgā ietekme uz veselību;
- Mellenes satur augu savienojumu ko sauc par antocianīnu t.i. flavonoīdu veids, kuriem ir spēcīga antioksidanta iedarbība. Antocianīni piešķir mellenēm zilu un purpursarkanu krāsu un arī daudzus ieguvumus veselībai. Ogu nogatavošanas laikā antocianīna saturs palielinās.
- Mellenes var palīdzēt sirds veselībai, kaulu veselībai, ādas veselībai, asinsspiedienam, diabēta ārstēšanai, vēža profilaksei un garīgajai veselībai.
- Mellenes ir populāra oga. Tajā ir maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, C vitamīns un K vitamīns.
1 tase (148 grami) melleņu satur:
- Šķiedra: 4 grami
- C vitamīns: 24% no ikdienas devas
- K vitamīns: 36% no ikdienas devas
- Mangāns: 25% no ikdienas devas
- Mellenes satur arī folātus, kam ir nozīme DNS sintēzē un atjaunošanā. Ogas var novērst vēža šūnu veidošanos DNS mutāciju dēļ.
- Mellenes palīdz novērst aizcietējumus un uzturēt veselīgu gremošanas traktu, jo tajās ir šķiedrvielu saturs.
- Mellenes uzlabo redzi, veicina asins un skābekļa piegādi acī un attīra brīvos radikāļus, kas veicina kataraktu un makulas deģenerāciju.
- Pētījumi liecina, ka melleņu antocianīniem ir labvēlīga ietekme uz insulīna jutību un glikozes metabolismu. Šie pretdiabēta efekti rodas gan ar melleņu sulu, gan ekstraktu.
- Kopumā veselu melleņu ēšana tiek uzskatīta par veselīgāku nekā ogu sulas dzeršana. Bet, ja sula ir 100% melleņu, tad tai var būt tādi paši ieguvumi veselībai, kādi ir visai mellenei.
Kopējais uzturs ir svarīgāks par jebkuru atsevišķu pārtiku, lai novērstu slimības un sasniegtu labu veselību. Labāk ēst daudzveidīgu uzturu, kas ir veselīga dzīvesveida atslēga, nevis koncentrēties uz atsevišķiem pārtikas produktiem.
Jaunākie pētījumi par melleņu un to antocianīnu ieguvumiem veselībai.