“ĒD PĒC KRĀSAS" PIEEJA
Vai esat kādreiz dzirdējuši par dārzeņu un augļu “varavīksnes ēšanu”? Gadu gaitā vairākas vadošās veselības organizācijas – Amerikas Vēža pētījumu institūts [ 10 ], Amerikas Sirds asociācija [ 11 ] un USDA Pārtikas un uztura dienests [ 12 ], ir atbalstījušas veselīgas pārtikas “varavīksnes” lietošanu. 2015.–2020. gada uztura pamatnostādnēs [ 13 ] ir uzsvērts veselīgs ēšanas modelis visā dzīves laikā, kas veicina dažādību un uzturvielu blīvumu dažādās krāsu kategorijās, īpaši tumši zaļos un sarkanos un oranžos dārzeņos. Katra auga krāsa sniedz atšķirīgu unikālu labumu veselībai, tāpēc ir nepieciešama dažādība.
Tumši zaļie dārzeņi tiek minēti kā labi K vitamīna avoti, savukārt sarkanie un oranžie dārzeņi ir atzīti par A vitamīna saturu. Iekļauti arī veseli augļi (svaigi, konservēti, saldēti un kaltēti) un 100% augļu sula.
Ir zināms, ka lielākā daļa augu izcelsmes pārtikas produktu satur vairāk nekā vienu krāsainu pigmentu, kas parasti atbilst fitoelementu kategorijai –
piemēram – apelsīns/beta-karotīns,
– zaļš/hlorofils un purpursarkani/flavonoīdi. Tā kā veselīgs ēšanas modelis ietver gan daudzveidīgu klāstu (“uzturvielu daudzveidība”), gan blīvu barības vielu koncentrāciju (“uzturvielu blīvums”) [ 46 ], varētu būt lietderīgi novērtēt vienā ēdienā esošos dažādus fitoelementu pigmentus kā ēšanas veidu – vairāk “krāsu blīvuma”. Tos pārtikas produktus, kuriem ir vairāk nekā viena fitoelementu klase un, iespējams, atbilstošākas krāsvielas (“lielāks krāsas blīvums”), būtu tie, kurus būtu vēlams iekļaut uzturā.
Tiek piedāvāti pārtikas produkti, kas uzskaitīti atbilstoši to krāsas blīvuma indeksam1. tabula.
Veselīgas pārtikas “varavīksnes ēšanas” koncepcija ir efektīva stratēģija, lai palīdzētu cilvēkiem uzlabot savu uzturu un veselību. “Ēst pēc krāsas” pieeju var īstenot visu vecumu cilvēki. Lai atvieglotu un atcerētos katras krāsas nozīmi, kas saistīta ar dažiem vispārīgiem ieguvumiem veselībai skaties 2. tabula.
Augu pigmenti krāsai un uzturam.
Augos atrodamajiem pigmentiem ir svarīga loma augu vielmaiņā un vizuālajā pievilcībā dabā un arī cilvēkiem, piesaistot mūsu uzmanību un nodrošinot mūs ar barības vielām.
Pētnieki visā pasaulē arvien vairāk ir sākuši pievērsties pigmentiem — skaistajām krāsām, kuras mēs novērtējam ziedos, augļos un lapotnēs. Zinātnieki pigmentus definē kā gaismas savākšanas molekulas. Katrs pigments selektīvi absorbē noteiktus redzamās gaismas joslas platumus un atstaro pārējos. Atstarotie viļņu garumi ir krāsas, ko mēs redzam.
Galvenie augu pigmenti ir karotinoīdi, antocianīni un citi flavonoīdi, betalaīni un hlorofili.
Hlorofiliem, kas ir zaļi, un karotinoīdiem, kas ir dzelteni, oranži vai sarkani, ir galvenā loma fotosintēzē. Tie sastopami visos zaļajos augos. Hlorofils uztver gaismas enerģiju un pārvērš to ķīmiskajā enerģijā.
Karotinoīdi aizsargā hlorofilus no fotooksidācijas un ir palīgpigmenti, gaismas ieguves pigmenti un fotoreceptori. Tie sastopami visos zaļajos audos, kā arī neatkarīgi no hlorofila ziedos (kur tie kalpo dzīvnieku pievilināšanai), uzglabāšanas orgānos un citās augu daļās.
Pie flavonoīdiem pieder sarkanie vai zilie antocianīni un balti vai gaiši dzelteni savienojumi – rutīns, kvercitīns un kaempferols. Flavonoīdi ziedos un augļos sniedz vizuālas norādes dzīvnieku apputeksnētājiem un sēklu izplatītājiem, lai atrastu savu mērķi.
Respektīvi, pigmenti arī aizsargā augus no pārmērīga, audus bojājoša saules starojuma un brīvo radikāļu uzbrukumiem, aizsargā tos no vides stresa, aizsargā pret mikrobu, kukaiņu un dzīvnieku plēsēju uzbrukumiem, dziedē bojātos audus, kalpo kā augšanas regulatori. Savvaļas augi ražo vairāk aizsargājošu savienojumu, lai aizsargātu sevi un šo aizsardzību nodod arī mums. “Ir loģiski, ka savienojumi, ko augi ražo, reaģējot uz stresu, palīdz cilvēkam līdzīgos apstākļos”- uzskata pētnieki. Cilvēki, kas ēd vairāk augļu un dārzeņu īpaši krāsainu šķirņu ir veselīgāki. Augi satur dažādus vitamīnus minerālvielas, antioksidantus, fitoķīmiskās vielas un šķiedrvielas. Būtībā antioksidanti cīnās pret šūnu bojājumiem, savukārt fitoķīmiskās vielas var palīdzēt stimulēt imūnsistēmu, uzlabot sirds veselību un mazināt iekaisumu. Citiem vārdiem sakot, skaistos, krāsainos augos ir iepakots daudz labuma!
Bagātiniet savu ēdienkarti izvēloties dārzeņus un augļus no katras krāsu kategorijas, jo katra no tām sniedz unikālu labumu jūsu veselībai 3. tabula
(https://www.almanac.com/eat-colorful-plants-health)
Pigmenta klase | Indikatīvās krāsas | Lomas augos | Pārtika, kas bagāta ar šiem pigmentiem | Potenciālā vērtība cilvēkiem
|
Hlorofils (taukos šķīstošs) | zaļš | ražas gaismas; uzsākt fotosintēzi | zaļie dārzeņi | palīdz deaktivizēt kancerogēnus |
Karotinoīdi (taukos šķīstoši: ēdiet ar nelielu tauku daudzumu) | sarkans-oranžs-dzeltens | piesaista apputeksnētājus un sēklu izkliedētājus, | burkāns, saldais kartupelis, ziemas skvošs, ķirbis, zaļie lapu dārzeņi, kantalupa, aprikoze | aizsargāt imūnsistēmu, ādu un epitēlija šūnas, novērst sirds slimības, vēzi, makulas deģenerāciju |
Antocianīni (ūdenī šķīstošs: neizmetiet gatavošanas ūdeni) | zila-violeta-bordo- | piesaista apputeksnētājus un sēklu izkliedētājus | violeti dārzeņi (sīpoli, kāposti, kartupeļi), sarkanas, zilas un purpursarkanas ogas, melnās pupiņas | novērst, novērst, iespējams, pat mainīt ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju pasliktināšanos un neirodeģeneratīvas slimības; |
Betalains (ūdenī šķīstošs, nekad nenotiek kopā ar antocianīniem) | sarkans, dzeltens | spēcīgs antioksidants | bietes (sarkanās un dzeltenās), mangoldi, spināti, opuncijas kaktusa augļi | antioksidants, var aizsargāt pret sirds slimībām, dažādiem vēža veidiem, čūlām, aknu bojājumiem |