
Kumelītes savu labo reputāciju spodrina kopš Hipokrāta laikmeta, kur tika uzskatītas par panaceju pret daudzām slimībām. Tās joprojām ir populāras, jo satur dažādas bioaktīvas fitoķīmiskas vielas, kas nodrošina terapeitisku efektu.
Vārds kumelīte – Chamomilla ir atvasināts no grieķu valodas vārda chamos – “uz zemes” un melos -“ābols” – “zemes ābols”, atsaucoties uz zemas augšanas īpašībām un ābolu smaržas no svaiga kumelīšu zieda.
Tradicionāli kumelītes gadsimtiem ilgi tiek izmantotas kā pretiekaisuma, antioksidants, vieglas savelkošas un ārstnieciskas zāles. To lieto brūču, čūlu, ekzēmas, podagras, ādas kairinājumu, sasitumu, apdegumu, vēža čūlu, neiralģijas, reimatisko sāpju, hemoroīdu, mastīta un citu slimību ārstēšanai.
Kumelītes tējas veidā bieži lieto kā vieglu nomierinošu līdzekli, lai nomierinātu nervus un mazinātu trauksmi, ārstētu histēriju, murgus, bezmiegu un citas miega problēmas. Kumelīte ir novērtēta kā gremošanas relaksants, un to lieto dažādu kuņģa-zarnu trakta traucējumu ārstēšanai, tostarp meteorisms, gremošanas traucējumi, caureja, anoreksija, kustību slimības, slikta dūša un vemšana. Kumelītes ir izmantotas arī kolikas, krupa un drudža ārstēšanai bērniem.
Tējas Latte vai kumelīšu tēja ar pienu
Mājas apstākļos vienkārši pagatavojams kumelīšu tējas un tvaicēta piena maisījums, kas saldināts ar medu un pabeigts ar nedaudz maltu kanēli.
SASTĀVDAĻAS:
150 ml auksta ūdens;
2-4 kumelīšu tējas maisiņi;
150 ml auksts pilnpiens 2%;
2 tējkarotes medus pēc izvēles;
malts kanēlis, pasniegšanai.
PAGATAVOŠANA:
1.Uzvārītu karstu ūdeni ielej krūzē vai glāzē, pievieno kumelīšu tējas maisiņus un ļauj ievilkties 10 min.
2.Katlā silda pienu (noteikti negaidīt pirmo burbuli, lai piens “nesadeg”, ideāli būtu ~65`C). Kad piens uzsildīts, lej French press traukā un presē uz augšu, uz leju, uz augšu, uz leju. Pēc ~15-20 sekundēm putas būs dubultojušās. Šāds daudzums ideāli der tieši vienai krūzei tējas latte. Putas sanāk perfektas, vienmērīgas.
3.Izņem tējas maisiņus. Saputoto pienu lej gar glāzes iekšējo malu, ar karoti rezervējot nedaudz putu. Pēc izvēles pieliek medu un samaisa. Virsū liek rezervētās putas, pārkaisa ar maltu kanēli un nekavējoties pasniedz.
Vasarā var pagatavot ledus tējas latte.
