Tradicionālā medicīna ir viena no gadsimtiem senām praksēm un ilggadējs cilvēces pavadonis cīņā pret slimībām un veselīgu dzīvesveidu, izmantojot savas tradicionālās medicīnas sistēmas unikālo pieeju.
Ārstniecības augi ir alternatīva dažādu slimību ārstēšanas metode, un to lietošana kļūst arvien izplatītāka visā pasaulē. PVO (Pasaules Veselības Organizācija) lēsa, ka 80 % cilvēku visā pasaulē paļaujas uz augu izcelsmes zālēm, lai apmierinātu savas primārās veselības aprūpes vajadzības. Saskaņā ar PVO datiem aptuveni 21 000 augu sugu var izmantot kā ārstniecības augus. Mūsdienās savvaļas augs attiecas uz jebkuru auga daļu, tā augli, sēklu, stublāju, mizu, ziedu, lapu, vai sakni. Ārstēšana vai profilakse ar ārstniecības augiem tiek uzskatīta par salīdzinoši drošu, jo tai nav blakusparādību vai tās ir minimālas. Tā kā augi ir dabīgi produkti, videi draudzīgi un vietēji pieejami, tā ir lielākā priekšrocība. Zelta fakts ir tas, ka ārstniecības augu izmantošana nav atkarīga no vecuma grupām un dzimuma.
Savvaļas augi uzturam un veselībai
Savvaļas ēdamos augus var definēt kā vietējās sugas, kas aug un vairojas dabiski savā vidē un netiek kultivētas. Tie ir kļuvuši par daļu no cilvēku uztura un tradicionālajām pārtikas sistēmām. Savvaļas augiem joprojām ir svarīga un būtiska loma, kā cilvēku uztura sastāvdaļa dažos pasaules reģionos un nodrošina lielāku uztura daudzveidību tiem, kas uz tiem paļaujas. Dažos gadījumos savvaļas augus ēd arī to veselībai labvēlīgo īpašību dēļ, un daudzas sugas parasti izmanto kā augu izcelsmes zāles tautas fitoterapijā vairāku slimību novēršanai vai profilaksei. Savas nepārprotami pozitīvās ietekmes uz veselību dēļ tie bieži tiek identificēti kā funkcionāli pārtikas produkti, jo tajos ir lielāks vitamīnu, fenolu, flavonoīdu, antioksidantu, mikroelementu un šķiedrvielu saturs nekā kultivētajās kultūrās. Savvaļas augi tiek uztverti arī kā veselīga alternatīva kultivētiem dārzeņiem, kas varētu būt bagāti ar pesticīdiem un citām ķīmiskām vielām. Tāpēc savvaļas sugām var būt liels potenciāls kā neparastu krāsu un garšu, bioaktīvu savienojumu un uztura bagātinātāju avotiem.
