Facebook
Instagram

AUGĻU UN DĀRZEŅU SULAS

   Svaigi spiesta sula ir koncentrētāka, vieglāk sagremojama un piedāvā lielāku barības vielu uzsūkšanās ātrumu no zarnām asinīs. Dažādu kombināciju dārzeņu, augļu un ogu sulas ļauj mums iegūt daudz vairāk vitamīnu un nepieciešamo minerālvielu īsākā laika posmā. Lielāka sulu  koncentrācija ļauj ķermenim efektīvāk absorbēt barības vielas šūnu līmenī.

ĶIRBJA DZIEDINOŠAIS SPĒKS

   Ķirbis ir ne tikai  Helovīnu rotājums, bet arī pasaulē lielākā oga! Tas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Ķirbim piemīt virkne fantastisku priekšrocību, tostarp –  beta-karotīna avots. Beta karotīns ir spēcīgs antioksidants, kas piešķir ogai dinamisko krāsu, kuru organisms pārvērš  A vitamīnā.
Ķirbis nodrošina ķermeni ar virkni būtiskiem vitamīniem  – A, C, E, B-6 un minerālvielām – kāliju, varu, mangānu, tiamīnu, folātu, pantotēnskābi, niacīnu, dzelzi, magniju.
    Pētījumos atklāts, ka kālija un C vitamīna saturs ķirbī veicina sirds veselību, samazina asinsspiedienu. Ķirbis ir arī mazkaloriju superzvaigzne, bagāts ar šķiedrvielām, kas palēnina gremošanu, ļaul ilgāk izjust sāta sajūtu. Tas savukārt samazina uzkodu un pārmērīgas ēšanas risku cilvēkiem, kuri ievēro svara zaudēšanas diētu. Ķirbja izcilā oranžā krāsa nāk no tā, ka tajā ir daudz beta-karotīna, kas organismā tiek pārveidots par A vitamīnu. A vitamīns ir būtisks acu veselībai un palīdz acs tīklenē absorbēt un apstrādāt gaismu. Izcila optiskās veselības iespēja!
   Ķirbju sula uzlabo   imunitāti. A vitamīna daudzums palīdz organismam cīnīties ar infekcijām un vīrusiem. Turklāt ķirbis satur gandrīz 20 % no ieteicamā dienas C vitamīna daudzuma, kas var palīdzēt ātrāk atgūties no saaukstēšanās.
   Ķirbja iekļaušana uzturā veicina ādas tvirtumu. Turklāt, tas satur antioksidantus, E vitamīnu, luteīnu un zeaksantīnu, kā zināms, tie veicina ādas aizsardzību pret saules grumbu izraisošiem UV stariem. (Var izveidot lielisku sejas masku – 1/4 glāzes ķirbja biezeņa, ola, ēdamkarote medus un ēdamkarote piena. Sajauciet, pēc tam uzklājiet to uz sejas, pagaidiet apmēram 20 minūtes un nomazgājiet ar siltu ūdeni).
   Zinātniskos testos ir pierādīts, ka ķirbis samazina glikozes līmeni asinīs, uzlabo glikozes toleranci un palielina ķermeņa saražotā insulīna daudzumu. Ķirbis palīdz gremošanai un labākam miegam. Noderīgs nierēm un aknām. Ķirbji satur arī daudz ūdens, kas uztur hidratāciju. Lai bagātinātu ķirbju sulas garšu var pievienot ābolu vai apelsīnu.

Imunitāti stipronošās sulas īpašības

  Kā liecina pētījumi, ka burkāns, ābols, bumbiers, apelsīns un citrons satur vielas ar spēcīgu antioksidantu aktivitāti, kas ir saistīts ar imūnsistēmas darbības uzlabošanu un daudzu slimību risku, tostarp sirds slimību, dažādas deģeneratīvas kaites un dažu vēža veidu mazināšanu. Burkāni, āboli, bumbieri un apelsīni  ir vairāku vitamīnu un minerālvielu avots. Pētījumi atklāj, ka augļi un saknes ar līdzīgām īpašībām sniedz lielāku efektu, ko organisms var labi apsorbēt. Burkānos esošais A vitamīns veicina labu redzi un  imūno funkciju. K1 vitamīns ir svarīgs asins koagulācijai un var veicināt kaulu veselību. Kālijs ir svarīgs asinsspiediena kontrolei. B6 vitamīns saistīts ar pārtikas pārvēršanu enerģijā. 
  Ābolu sula satur augu savienojumus, ko sauc par polifenoliem, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa un iekaisuma. Kaut arī lielākā daļa šo savienojumu atrodas mizā, daži no ābolu mīkstuma paliek sulā. Pētījumi liecina, ka ābolu sulas lietošana uzturā var palielināt antioksidantu aktivitāti asinīs un palīdzēt aizsargāt ZBL (slikto) holesterīnu no oksidēšanās. Āboli ir populāri augļi un satur daudz šķiedrvielu, A, E, C, K vitamīnus un kāliju. Tie nodrošina arī dažus B vitamīnus. Āboli satur pektīnu, kas ir prebiotiska  šķiedra, kas baro zarnu labās baktērijas un palīdz uzlabot gremošanu un vielmaiņas veselību. Tomēr ābolu sulu jālieto piesadzīgi, jo augsts cukura saturs – maz šķiedrvielu, praktiski visas kalorijas, kas atrodas 100% ābolu sulā, nāk no ogļhidrātiem – galvenokārt no fruktozes un glikozes, diviem dabiski sastopamiem cukuriem. Augsts cukura un zems šķiedrvielu daudzums sulā var palielināt cukura līmeni asinīs.
  Bumbieri ir lielisks šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu. Bumbieros ir maz kaloriju, daudz ūdens un šķiedrvielu. Šī kombinācija uztur sāta sajūtu un zarnu regularitāti, padarot to par efekīgu cilvēkiem, kuri ievēro svara zaudēšanas diētu.
  Ingvera sastāvdaļa ir gingerols ar unikālu aromātu un garšu. Saskaņā ar pētījumiem ingveram ir spēcīga pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība.

Tas var palīdzēt samazināt oksidatīvo stresu, kas ir saistīts ar pārmērīgu brīvo radikāļu daudzumu organismā. Ingvers var palīdzēt uzlabot atmiņu, palīdz izvadīt no organisma toksīnus, šķidrina asinis, kā rezulātā pazeminās arteriālais spiediens un samazinās holesterīna līmenis. Tāpat ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tajā ir vitamīnui A, C, B1, B2, magnijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, nātrijs, cinks un kālijs. Šī kombinācija padara ingveru par brīnišķīgu palīgu cīņā ar saaukstēšanos un gripu, īpaši, kad ārā ir sals. Pētījumi liecina, ka ingvera piedavas var samazināt ķermeņa svaru. 
  Apelsīni ir viens no populārākajiem un barojošākajiem augļiem pasaulē. Līdzīgi citroniem ar iespaidīgu C vitamīna un citronskābes daudzumu, kas palīdz palielināt dzelzs uzsūkšanos un novērst anēmiju. Daži pētījumi liecina, ka apelsīnu sula var mazināt vairākus sirds slimību riska faktorus, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu un paaugstinātu holesterīna līmeni. Augļos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Tāpat šķiedrvielas palīdz radīt sāta sajūtu. Tomēr augļa sula satur daudz cukuru, bet šķiedrvielu dzērienā praktiski nav. Tas nozīmē, ka nerodas sāta sajūta, kā arī cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās. Tāpēc apelsīnu sula jālieto piesardzīgi. Pētījumi liecina, ka polifenolu pārpilnība auglī, efektīvi aizsargā organismu pret dažādām vīrusu infekcijām.

Brīnumu sulas īpašības

0
    0
    Jūsu grozs
    Jūsu grozs ir tukšsAtgriezties veikalā