Burkāns ikdienas uzturā - pārsteidzoši ieguvumi veselībai
Burkāns (Daucus Carota) ir sakņu dārzenis, kas sākotnēji tika izmantots medicīniskiem nolūkiem. Laika gaitā tas kļūst populārs un bieži tiek uzskatīts par ideālu veselīgu pārtiku.
Burkāni tika novērtēti ar 10. vietu uzturvērtībā no 39 augļiem un dārzeņiem.
Pamatojoties uz pētījumiem burkāni ir labs vairāku vitamīnu un minerālvielu avots.
A vitamīns: burkāni ir bagāti ar beta karotīnu, ko ķermenis pārvērš A vitamīnā. Šī uzturviela veicina labu redzi un ir svarīga organisma augšanai, attīstībai un imūnsistēmai.
Biotīns: AB vitamīns, agrāk pazīstams kā H vitamīns, biotīnam ir svarīga loma tauku un olbaltumvielu metabolismā.
K1 vitamīns: pazīstams arī kā filohinons, K1 vitamīns ir svarīgs asins koagulācijai un var veicināt kaulu veselību.
Kālijs: būtisks minerāls. Kālijs ir svarīgs asinsspiediena kontrolei.
B6 vitamīns: vitamīnu grupa B6 ir iesaistīts pārtikas pārvēršanā enerģijā.
Burkāni satur daudzus augu savienojumus ar spēcīgu antioksidantu aktivitāti, kas neitralizē brīvo radikāļu iedarbību (Beta karotīns, Alfa-karotīns, Luteīns, Likopēns, Poliacetilēni, Antocianīni), tie uzlabo imūnsistēmu un samazina daudzu slimību, tostarp sirds slimību, dažādu deģeneratīvu slimību un noteiktu vēža veidu risku. Samazinātais risks var būt saistīts ar faktu, ka burkānus ēd cilvēki, kuri, visticamāk, ēd veselīgu uzturu , kas bagāts ar dažādiem dārzeņiem.
Zobu veselība: Burkāni ir noderīgi cilvēka zobiem un mutei. Graužot burkānu, tas stimulē smaganas un atvieglo daudzu siekalu veidošanos. Burkāni satur barības vielas, kas cīnās ar bīstamām baktērijām mutē un novērš zobu bojāšanos.
Burkānu (100 g) uzturvērtība ir šāda:
Kalorijas: 41
Ūdens: 88%
Olbaltumvielas: 0.9 grami
Ogļhidrāti: 9.6 grami
Cukurs: 4.7 grami
Šķiedra: 2.8 grami
Tauki: 0.2 grami