Facebook
Instagram

Blue Lagoon

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Eksotisko augļu kokteilis

  BANĀNI ir vieni no pasaulē visbiežāk patērētajiem augļiem. Banāni ir veselīgs šķiedrvielu, kālija, B6 vitamīna, C vitamīna, kā arī dažādu antioksidantu un fitovielu avots. Banāni ir bagātīgs ogļhidrātu avots , kas galvenokārt rodas cietes veidā negatavajos banānos un cukurs gatavajos banānos. Tāpat kā citi augļi, banāni satur vairākus veselīgus antioksidantus, kas ir atbildīgi par daudziem labumiem veselībai. Tie ietver dopamīnu un katehīnu. “Dopamīns ir neiromediators (neurotransmitter), kas palīdz kontrolēt smadzeņu gandarījuma/apbalvojuma un baudas centrus.  Tāpat dopamīns palīdz regulēt kustību un emocionālās reakcijas, uzvedību un uztveri, kā arī veicina ne tikai spēju redzēt savus sasniegumus, bet arī darbības uzsākšanu, lai virzītos uz tiem.” –PsychologyToday. Citiem vārdiem- dopamīns jeb laimes hormons mums liek justies nozīmīgiem, atzītiem, novērtētiem, ļauj izjust baudu un gūt motivāciju, lai vienmēr justos labi un vēl labāk!
Banāni var būt noderīgi sirds veselībai, jo tiem ir augsts kālija un antioksidantu līmenis. Turklāt to izturīgā ciete un pektīni var veicināt resnās zarnas veselību, darbojas kā prebiotikas barības vielas , atbalstot labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu.

Recepte:
2 nelieli banāni
2 mango 
180 ml piens
6 kubi ledus
Pagatavošana:
Nomizotus banānus un atkaulotus mango ievieto blenderī, pievieno pienu 2% un ledu. Visas sastāvdaļas sablenderē un salej glāzēs. Dekorē ar piparmētras lapām, apelsīnu mizu.

MANGO
Dažās pasaules daļās mango ( Mangifera indica ) tiek saukts par “augļu karali”. Tas ir kauliņš jeb kaulaugs, kas nozīmē, ka tā vidū ir liela sēkla. Mango dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumāzija, un to kultivē vairāk nekā 4000 gadus. Ir simtiem mango veidu, katram no kuriem ir unikāla garša, forma, izmērs un krāsa. Pētījumi liecin, ka mango piemīt antioksidantu, pretiekaisuma un pretvēža īpašības. Auglis, kas būtu jāiekļauj ikviena cilvēka uzturā tā daudzveidīgo bioķīmisko darbību un veselību uzlabojošo īpašību dēļ.
Šis auglis ir ne tikai garšīgs, bet arī ar iespaidīgu uztura profilu. Mango ir maz kaloriju, bet pilns ar barības vielām. Mango ir labs folātu avots, vairāki B grupas vitamīni, kā arī vitamīni A, C, K un E – tie visi palīdz uzlabot imunitāti. Mango satur magniju, kāliju un antioksidantu mangiferīnu, kas visi atbalsta veselīgu sirds darbību. Mango satur gremošanas enzīmus, ūdeni, pārtikas šķiedrvielas un citus savienojumus, kas palīdz dažādiem gremošanas veselības aspektiem. Mango ir arī labs A vitamīna avots, kas atbalsta acu, ādas un matu veselību.
Pats labākais, ka tas ir garšīgs un viegli pievienojams diētai, kā arī kokteiļu un citu ēdienu sastāvdaļa.

Tējas Latte

 Kumelītes savu labo reputāciju spodrina kopš Hipokrāta laikmeta, kur tika uzskatītas par panaceju pret daudzām slimībām. Tās joprojām ir populāras, jo satur dažādas bioaktīvas fitoķīmiskas vielas, kas nodrošina terapeitisku efektu.
Vārds kumelīte – Chamomilla ir atvasināts no grieķu valodas vārda chamos – “uz zemes” un melos -“ābols” – “zemes ābols”, atsaucoties uz  zemas augšanas īpašībām un ābolu smaržas  no svaiga kumelīšu zieda.
  Tradicionāli kumelītes gadsimtiem ilgi tiek izmantotas kā pretiekaisuma, antioksidants, vieglas savelkošas un ārstnieciskas zāles. To lieto brūču, čūlu, ekzēmas, podagras, ādas kairinājumu, sasitumu, apdegumu, vēža čūlu, neiralģijas, reimatisko sāpju, hemoroīdu, mastīta un citu slimību ārstēšanai.  

   Kumelītes tējas veidā  bieži lieto kā vieglu nomierinošu līdzekli, lai nomierinātu nervus un mazinātu trauksmi, ārstētu histēriju, murgus, bezmiegu un citas miega problēmas. Kumelīte ir novērtēta kā gremošanas relaksants, un to lieto dažādu kuņģa-zarnu trakta traucējumu ārstēšanai, tostarp meteorisms, gremošanas traucējumi, caureja, anoreksija, kustību slimības, slikta dūša un vemšana. Kumelītes ir izmantotas arī kolikas, krupa un drudža ārstēšanai bērniem.

Tējas Latte vai kumelīšu tēja ar pienu

Mājas apstākļos vienkārši pagatavojams kumelīšu tējas un tvaicēta piena maisījums, kas saldināts ar medu un pabeigts ar nedaudz maltu kanēli.

SASTĀVDAĻAS:
150 ml auksta ūdens;
2-4 kumelīšu tējas maisiņi;
150 ml auksts pilnpiens 2%;
2 tējkarotes medus pēc izvēles;
malts kanēlis, pasniegšanai.

PAGATAVOŠANA:

1.Uzvārītu karstu ūdeni ielej krūzē vai glāzē, pievieno kumelīšu tējas maisiņus un ļauj ievilkties 10 min.
2.Katlā silda pienu (noteikti negaidīt pirmo burbuli, lai piens “nesadeg”, ideāli būtu ~65`C). Kad piens uzsildīts, lej French press traukā un presē uz augšu, uz leju, uz augšu, uz leju. Pēc ~15-20 sekundēm putas būs dubultojušās. Šāds daudzums ideāli der tieši vienai krūzei tējas latte. Putas sanāk perfektas, vienmērīgas.
3.Izņem tējas maisiņus. Saputoto pienu lej gar glāzes iekšējo malu, ar karoti rezervējot nedaudz putu. Pēc izvēles pieliek medu un samaisa. Virsū liek rezervētās putas, pārkaisa ar maltu kanēli un nekavējoties pasniedz.

Vasarā var pagatavot ledus tējas latte.

SALDĒTAS PIPARMĒTRAS DZĒRIENS

  Piparmētru lapas bagātas ar antioksidantiem un fitoelementiem. Satur A vitamīnu, C vitamīnu un B kompleksu, fosforu, kalciju, kāliju, magniju, dzelzi un tām piemīt antibakteriālas īpašības, kas palīdz mazināt gremošanas traucējumus, nomierina kuņģa darbības traucējumus. Uzlabo hemoglobīna līmeni asinīs un veicina smadzeņu darbību.
  Šis dzēriens ir favorīts Tuvajos Austrumos, saukts arī par Limonana, kur atsvaidzinoši dzērieni ir nepieciešami. Daļa no tā, kas padara šo dzērienu tik atsvaidzinošu ir fakts, ka tas tiek pasniegts ar sasmalcinātu ledu un koši zaļā krāsa! Svaigās piparmētru lapas un svaiga citronu sula, nedaudz cukura un ūdens ir absolūti maģiska kombinācija, kas liek justies kā septītajās debesīs! Garša un svaigums ir vienkārši pārsteidzošs.
Dzēriens ir tik vienkārši un viegli pagatavojams, ka vasarā to var vēlēsies pagatavot katru dienu!

Sastāvdaļas:
-6 nelieli citroni (izņem kauliņus)
-14 ēdamkarotes ūdens (1/2 krūzes)
-2-4 ēdamkarotes cukura (pēc garšas izvēles)
-40 piparmētru lapiņas bez kātiņiem
-20 ledus gabali

Visas sastāvdaļas ievieto blenderī. Sablendē līdz vēlamai konsistencei. Var pievienot vairāk ūdens atkarībā no konsistences.

Limonana dzēriens lieliski piemērots karstai dienai!

Svaigu piparmētru lapu tēja

  Piparmētra ir populārs augs, ko cilvēki izmanto gan svaigus, gan žāvētus dažādos ēdienos un dzērienos.
  Saskaņā ar pētījumiem tās palīdz atbrīvot nelielu daudzumu serotonīna smadzenēs, kas var palīdzēt pie depresijas. Piparmētrai piemīt adaptogēnas īpašības, kas regulē kortizola līmeni un palielina ķermeņa dabisko izturību pret stresu. Adaptogēni  tie ir lieliski, lai palīdzētu mums pielāgoties stresa apstākļiem. Piparmētra ir būtiska aromterapijas sastāvdaļa. Tai ir spēcīga un atsvaidzinoša smarža, kas var palīdzēt cīņā ar stresu un atjaunot garīgo līdzsvaru. Izmantojot piparmētras ekstraktu (novārījumu) var pagatavot sev piparmētru vannu, lai iegūtu tūlītēju atvieglojumu. Piparmētru lapas tiek dēvētas par smadzeņu toniku. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem piparmētra var uzlabot izziņas funkcijas, uzlabot atmiņas spējas un garīgo modrību.

Mājas piparmētru tējas pagatavošana 
– svaigas piparmētru lapas aplej 60-70 oC karsta ūdens, ļauj ievilkties 5-6 minūtes, citronu un medu pievieno pēc garšas. 

Piparmētra ietilpst dažādu tēju maisījumu sastāvā.

UNIVERSĀLĀS NĀTRES (Urtica)

   Nātres ir viens no visbiežāk izmantotajiem ārstniecības augiem pasaulē, pateicoties to veselību uzlabojošajām īpašībām kopš senās Grieķijas laikiem.Tā kā nātres ir ļoti barojošas vielas, tās tiek izmantotas arī tautas medicīnā un pārtikā.
Vārds nātre cēlies no anglosakšu vārda noedl, kas nozīmē “adata”, bet tā latīņu nosaukums Urtica nozīmē “dedzināt”. Tas attiecas uz sīko matiņu dzeloņiem uz kātiem un lapām. Berzējot pret ādu, izraisa dedzinošu sajūtu un īslaicīgus izsitumus. Pētījumi ir parādījuši, ka visām nātru daļām piemīt antioksidanta, pretmikrobu un veselību veicinošas spējas. Nātre bagāta ar hlorofilu un satur lielu daudzumu vitamīnu A, C, E, K un pat D vitamīnu. Minerālvielu avots, īpaši kalcijs, magnijs, silīcijs, cinks, kālijs, fosfors, kobalts un varš. Turklāt daudzas no šīm uzturvielām darbojas kā antioksidanti. Antioksidanti ir molekulas, kas palīdz aizsargāt šūnas pret brīvo radikāļu radītiem bojājumiem. Brīvo radikāļu nodarītie zaudējumi ir saistīti ar novecošanos, kā arī ar vēzi un citām kaitīgām slimībām. Tas padara to par universālu, super ēdienu, kas lieliski piemērots dažādu veidu slimībām, īpaši anēmijai un elpošanas problēmām, ja to regulāri lieto. Nātres ir viegls diurētiķis, pretiekaisuma līdzeklis, asins attīrītājs (atbrīvo organismu no toksīniem), toniks un gremošanas atjaunojošs līdzeklis. Nātres var palīdzēt mazināt osteoartrīta un locītavu sāpju simptomus, parasti roku, ceļgalu, gurnu un mugurkaula gadījumā. Pētījumi liecina, ka nātru lapās ir daudz silīcija dioksīda un sēra, kas abi palīdz matu augšanai, kā arī novērš matu izkrišanu, kas potenciāli var mazināt galvas ādas iekaisumu.

NĀTRU LAPU TĒJA

  No nātru lapām var pagatavot arī zāļu tēju, kas ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām. Atkarībā no izmantotā daudzuma nātru tējai ir maiga garša, un tā ir līdzīga dārzeņu buljonam. Koncentrētu nātru tēju var izmantot kā zupas pamatu vai kā dzērienu vai zaļo kokteiļu sastāvdaļu. Nātru tēju var izmantot arī kā uztura aizstājēju ūdenim. Pētījumi liecina, ka nātru tējas pagatavošanai nepieciešams 50-60 o C karst ūdens, lai saglabātu C vitamīna saturu.

NĀTRU ZUPA

   Daudzās valstīs nātres lieto zupā vai tvaicētu ar dārzeņiem. Tā kā tai ir līdzīga garša un struktūra, vārītu nātri var izmantot kā spinātu aizstājēju. Neapstrādātas nātres pēc sablendēšanas var izmantot arī pesto mērcēs, salātu mērcēs un kā sastāvdaļu daudzos ēdienos vai zaļā sulā.
    Ēdiet šādu zaļo zupu dažas dienas pēc kārtas, un jūs piedzīvosiet labu enerģijas un labsajūtas pieaugumu…

Nātru zupas recepte:
~2 kartupeļi
+1 sīpols
+3 ķiploku daiviņas
+300 g svaigas nātres
+sāls 
+krējums.

   Nātri tradicionāli lieto augsta asinsspiediena ārstēšanā. Nātrē ir savienojumi, kas var darboties kā kalcija kanālu blokatori, kas atslābina sirdi, samazinot kontrakciju spēku.   Nātres ir bagātas ar hlorofiliem. Jo vairāk iekrāsojas nātres, jo vairāk tās ir bagātas ar hlorofiliem. Hlorofils ķīmiski līdzīgs hemoglobīnam, skābekļa nesējam mūsu asinīs.  Nātres ir arī īpašs brīnišķīgs līdzeklis pret dzelzs deficītu anēmiju.
   Dzelzs deficīts ir stāvoklis, kad asinīs trūkst veselīgu sarkano asins šūnu. Sarkanās asins šūnas pārnes skābekli ķermeņa audos, piešķirot ķermenim enerģiju un ādai sārtu krāsu. Ja nepietiek dzelzs, ķermenis nespēj ražot pietiekami daudz hemoglobīna – vielas sarkanajās asins šūnās, kas tām ļauj pārvadāt skābekli. Tā rezultātā dzelzs deficīta anēmija var izraisīt nogurumu, nespēku un bālumu, reiboni un sirdsklauves sajūtu.
  Šūnu dalīšanās laikā dzelzs ir īpaši pieprasīts, tāpēc grūtniecības laikā un straujos bērnības periodos ir vieglāk saslimt ar anēmiju. Dzelzs deficīts biežāk sastopams arī sievietēm, kuras lieto diētu ar zemu dzelzs saturu un kurām ir patiešām smagi periodi .
    Nātres parasti ir drošas lietošanā, taču tās var izraisīt dažas blakusparādības. Jebkuras slimības ārstēšanai ir svarīgi konsultēties ar ārstu pirms nātru lietošanas, jo tā var mijiedarboties ar medikamentiem.

PIEVIENOJIET JŪSU TEKSTU ŠEIT

AUGĻU UN DĀRZEŅU SULAS

   Svaigi spiesta sula ir koncentrētāka, vieglāk sagremojama un piedāvā lielāku barības vielu uzsūkšanās ātrumu no zarnām asinīs. Dažādu kombināciju dārzeņu, augļu un ogu sulas ļauj mums iegūt daudz vairāk vitamīnu un nepieciešamo minerālvielu īsākā laika posmā. Lielāka sulu  koncentrācija ļauj ķermenim efektīvāk absorbēt barības vielas šūnu līmenī.

ĶIRBJA DZIEDINOŠAIS SPĒKS

   Ķirbis ir ne tikai  Helovīnu rotājums, bet arī pasaulē lielākā oga! Tas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Ķirbim piemīt virkne fantastisku priekšrocību, tostarp –  beta-karotīna avots. Beta karotīns ir spēcīgs antioksidants, kas piešķir ogai dinamisko krāsu, kuru organisms pārvērš  A vitamīnā.
Ķirbis nodrošina ķermeni ar virkni būtiskiem vitamīniem  – A, C, E, B-6 un minerālvielām – kāliju, varu, mangānu, tiamīnu, folātu, pantotēnskābi, niacīnu, dzelzi, magniju.
    Pētījumos atklāts, ka kālija un C vitamīna saturs ķirbī veicina sirds veselību, samazina asinsspiedienu. Ķirbis ir arī mazkaloriju superzvaigzne, bagāts ar šķiedrvielām, kas palēnina gremošanu, ļaul ilgāk izjust sāta sajūtu. Tas savukārt samazina uzkodu un pārmērīgas ēšanas risku cilvēkiem, kuri ievēro svara zaudēšanas diētu. Ķirbja izcilā oranžā krāsa nāk no tā, ka tajā ir daudz beta-karotīna, kas organismā tiek pārveidots par A vitamīnu. A vitamīns ir būtisks acu veselībai un palīdz acs tīklenē absorbēt un apstrādāt gaismu. Izcila optiskās veselības iespēja!
   Ķirbju sula uzlabo   imunitāti. A vitamīna daudzums palīdz organismam cīnīties ar infekcijām un vīrusiem. Turklāt ķirbis satur gandrīz 20 % no ieteicamā dienas C vitamīna daudzuma, kas var palīdzēt ātrāk atgūties no saaukstēšanās.
   Ķirbja iekļaušana uzturā veicina ādas tvirtumu. Turklāt, tas satur antioksidantus, E vitamīnu, luteīnu un zeaksantīnu, kā zināms, tie veicina ādas aizsardzību pret saules grumbu izraisošiem UV stariem. (Var izveidot lielisku sejas masku – 1/4 glāzes ķirbja biezeņa, ola, ēdamkarote medus un ēdamkarote piena. Sajauciet, pēc tam uzklājiet to uz sejas, pagaidiet apmēram 20 minūtes un nomazgājiet ar siltu ūdeni).
   Zinātniskos testos ir pierādīts, ka ķirbis samazina glikozes līmeni asinīs, uzlabo glikozes toleranci un palielina ķermeņa saražotā insulīna daudzumu. Ķirbis palīdz gremošanai un labākam miegam. Noderīgs nierēm un aknām. Ķirbji satur arī daudz ūdens, kas uztur hidratāciju. Lai bagātinātu ķirbju sulas garšu var pievienot ābolu vai apelsīnu.

Imunitāti stipronošās sulas īpašības

  Kā liecina pētījumi, ka burkāns, ābols, bumbiers, apelsīns un citrons satur vielas ar spēcīgu antioksidantu aktivitāti, kas ir saistīts ar imūnsistēmas darbības uzlabošanu un daudzu slimību risku, tostarp sirds slimību, dažādas deģeneratīvas kaites un dažu vēža veidu mazināšanu. Burkāni, āboli, bumbieri un apelsīni  ir vairāku vitamīnu un minerālvielu avots. Pētījumi atklāj, ka augļi un saknes ar līdzīgām īpašībām sniedz lielāku efektu, ko organisms var labi apsorbēt. Burkānos esošais A vitamīns veicina labu redzi un  imūno funkciju. K1 vitamīns ir svarīgs asins koagulācijai un var veicināt kaulu veselību. Kālijs ir svarīgs asinsspiediena kontrolei. B6 vitamīns saistīts ar pārtikas pārvēršanu enerģijā. 
  Ābolu sula satur augu savienojumus, ko sauc par polifenoliem, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa un iekaisuma. Kaut arī lielākā daļa šo savienojumu atrodas mizā, daži no ābolu mīkstuma paliek sulā. Pētījumi liecina, ka ābolu sulas lietošana uzturā var palielināt antioksidantu aktivitāti asinīs un palīdzēt aizsargāt ZBL (slikto) holesterīnu no oksidēšanās. Āboli ir populāri augļi un satur daudz šķiedrvielu, A, E, C, K vitamīnus un kāliju. Tie nodrošina arī dažus B vitamīnus. Āboli satur pektīnu, kas ir prebiotiska  šķiedra, kas baro zarnu labās baktērijas un palīdz uzlabot gremošanu un vielmaiņas veselību. Tomēr ābolu sulu jālieto piesadzīgi, jo augsts cukura saturs – maz šķiedrvielu, praktiski visas kalorijas, kas atrodas 100% ābolu sulā, nāk no ogļhidrātiem – galvenokārt no fruktozes un glikozes, diviem dabiski sastopamiem cukuriem. Augsts cukura un zems šķiedrvielu daudzums sulā var palielināt cukura līmeni asinīs.
  Bumbieri ir lielisks šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu. Bumbieros ir maz kaloriju, daudz ūdens un šķiedrvielu. Šī kombinācija uztur sāta sajūtu un zarnu regularitāti, padarot to par efekīgu cilvēkiem, kuri ievēro svara zaudēšanas diētu.
  Ingvera sastāvdaļa ir gingerols ar unikālu aromātu un garšu. Saskaņā ar pētījumiem ingveram ir spēcīga pretiekaisuma un antioksidanta iedarbība.

Tas var palīdzēt samazināt oksidatīvo stresu, kas ir saistīts ar pārmērīgu brīvo radikāļu daudzumu organismā. Ingvers var palīdzēt uzlabot atmiņu, palīdz izvadīt no organisma toksīnus, šķidrina asinis, kā rezulātā pazeminās arteriālais spiediens un samazinās holesterīna līmenis. Tāpat ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tajā ir vitamīnui A, C, B1, B2, magnijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, nātrijs, cinks un kālijs. Šī kombinācija padara ingveru par brīnišķīgu palīgu cīņā ar saaukstēšanos un gripu, īpaši, kad ārā ir sals. Pētījumi liecina, ka ingvera piedavas var samazināt ķermeņa svaru. 
  Apelsīni ir viens no populārākajiem un barojošākajiem augļiem pasaulē. Līdzīgi citroniem ar iespaidīgu C vitamīna un citronskābes daudzumu, kas palīdz palielināt dzelzs uzsūkšanos un novērst anēmiju. Daži pētījumi liecina, ka apelsīnu sula var mazināt vairākus sirds slimību riska faktorus, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu un paaugstinātu holesterīna līmeni. Augļos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Tāpat šķiedrvielas palīdz radīt sāta sajūtu. Tomēr augļa sula satur daudz cukuru, bet šķiedrvielu dzērienā praktiski nav. Tas nozīmē, ka nerodas sāta sajūta, kā arī cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās. Tāpēc apelsīnu sula jālieto piesardzīgi. Pētījumi liecina, ka polifenolu pārpilnība auglī, efektīvi aizsargā organismu pret dažādām vīrusu infekcijām.

Brīnumu sulas īpašības

DZERAMAIS ŪDENS H2O

DZERAMAIS ŪDENS H2O

  Ūdens ir būtisks mūsu izdzīvošanai un mūsu civilizācijām. Tā loma saistībā ar strauju aptaukošanos, kaloriju daudzumu un citu saistīto slimību pieaugumu joprojām tiek pētīta un pastāv vairāki neatrisināti jautājumi.
  Cilvēka ķermenis satur apmēram 60% ūdens (saskaņā ar  ASV Ģeoloģijas dienesta datiem). Ķermenis izmanto ūdeni visās šūnās, orgānos un audos, lai palīdzētu regulēt temperatūru un uzturēt citas ķermeņa funkcijas. Kad ķermenis zaudē ūdeni, elpojot, svīstot, gremojot, urinējot,  ir svarīgi dzert šķidrumus un ēdst pārtikas produktus, kas satur ūdeni. Nav noteikta ūdens daudzuma, kas jālieto katru dienu, bet ir vispārējs priekšstats par to, kas ir veselīgs šķidruma patēriņš.

   Dzeramais ūdens, neatkarīgi no tā, vai tas ir no krāna vai pudeles, ir labākais ķermeņa šķidruma avots. Saskaņā ar ASV Nacionālo zinātņu, inženierzinātņu un medicīnas akadēmijas datiem vidējais, ieteicamais ūdens daudzums dienā no pārtikas un dzērieniem ir:
-vīriešiem aptuveni 3,7 litri,
– sievietēm aptuveni 2,7 litri.
   Apmēram 80 % no tā dzērieni, ieskaitot ūdeni, un pārējais – pārtikas (augļi un dārzeņi). Svarīgi ir dzert daudz ūdens, kad ir drudzis, kad ir karsts laiks, ja ir caureja un vemšana, kad cilvēks daudz svīst, piemēram, fiziskās aktivitātes dēļ. Var izmēģināt urīna krāsu testu, lai novērtētu, kā jūs dzerat. Ja urīns ir gaiši dzeltens, tad ir laba hidratācija, ja tumši dzeltens, tad ir dehidratācijas pazīme un nepieciešams uzņemt daudz  vairāk ūdens. Piens un sulas arī ir labi šķidruma avoti. Dzērieni, kas satur alkoholu un kofeīnu, bezalkoholiskie dzērieni, kafija un alus, nav ideāli, jo tie bieži satur tukšas kalorijas. Vienkāršs dzeramais ūdens ir labākais veids, kā iegūt šķidrumu, jo tajā nav kaloriju. Var palutināt sevi un ūdeni  aromatizēt ar citronu, piparmētru, gurķi vai ingveru. Ķermenis būs pateicīgs!

DZERAMĀ ŪDENS PRIEKŠROCĪBAS

    Daudzi cilvēki piever acis un visas dienas garumā meklē citus dzērienus -limonādes, sulas, kafiju un tēju, neskatoties uz pēdējo gadu veselības ekspertu brīdinājumiem par pievienoto kaloriju daudzumu saldinātajos dzērienos.
   Veiktais pētījums  Journal of Human Nutrition and Dietetics (žurnāls par cilvēku uzturu un diētoloģiju) atklāja, ka dalībnieki, kuri ikdienas uzturā dzēra visvairāk tīra ūdens, patērēja mazāk kopējo kaloriju daudzumu, dzēra mazāk saldinātu dzērienu un uzņēma mazāk tauku (piesātinātos  taukus, cukuru, sāli).
   Pētnieki secināja, ka tīra ūdens patēriņa palielināšana par 1 – 3 glāzēm dienā varētu samazināt kaloriju daudzumu par 68 līdz 205 kalorijām dienā. Laika gaitā, tas varētu samazināt kaloriju daudzumu un veicināt svara zudumu.
Respektīvi, cilvēki, kurus interesē svara zaudēšana un vispārējā veselības uzlabošana, varētu gūt labumu no ikdienas uzturā  iekļauta vairāk tīra ūdens.

15 IEMESLI, KĀPĒC ŪDENS IR TIK SPĒCĪGS VESELĪBAS JOMAS ELEMENTS

1.Ūdens regulē ķermeņa temperatūru
Ūdens, kas tiek uzglabāts ādas vidējos slāņos, nonāk ādas virsmā kā sviedri, kad ķermenis sasilst. Iztvaicējot, tas atdzesē ķermeni (sportā).

2.Ūdens piegādā skābekli visā ķermenī
Asinis ir vairāk nekā 90 procenti ūdens, un asinis skābekli ved uz dažādām ķermeņa daļām.

3.Ūdens veido siekalas un gļotas
Siekalas palīdz mums sagremot pārtiku un uztur mitru muti, degunu un acis. Dzeramais ūdens uztur muti tīru. 

4.Ūdens veicina gremošanas sistēmu 
Zarnu pareizai darbībai ir nepieciešams ūdens. Dehidratācija var izraisīt gremošanas problēmas, aizcietējumus un pārāk skābu kuņģi.

5.Ūdens veicina ādas tvirtumu

6.Ūdens ieeļļo locītavas
Skrimšļi, kas atrodas locītavās un mugurkaula diskos, satur apmēram 80 % ūdens. Ilgstoša dehidratācija var mazināt locītavu triecienu absorbējošo spēju, izraisot locītavu sāpes.

7.Ūdens ietekmē kognetīvos procesus, muguras smadzenes un citus jutīgus audus
Dehidratācija var ietekmēt smadzeņu struktūru un darbību. Ilgstoša dehidratācija var radīt problēmas ar domāšanu un pamatojumu.

8.Ūdens palīdz uzturēt asinsspiedienuŪdens trūkuma dēļ asinis var kļūt biezākas, palielinot asinsspiedienu.

9.Ūdens nepieciešams elpceļiem
Dehidrējot, ķermenis ierobežo elpceļus, cenšoties samazināt ūdens zudumu. Tas var pasliktināt astmu un alerģiju.

10.Ūdens padara minerālvielas un barības vielas pieejamas
Tie izšķīst ūdenī , kas viņiem ļauj sasniegt dažādas ķermeņa daļas.

11.Ūdens novērš nieru bojājumus
Nieres regulē šķidrumu organismā. Nepietiekams ūdens daudzums var izraisīt nierakmeņus un citas problēmas.

12.Ūdens palielina izturību fiziskās slodzes laikā 

13.Ūdens ietekmē svara zudumu
Ūdens var palīdzēt arī svara zaudēšanā, ja to lieto saldinātu dzērienu vietā. Ūdens pirms ēšanas var palīdzēt novērst pārēšanos, radot sāta sajūtu.

14.Ūdens samazina paģiru iespējamību
Ballēšanās laikā, ūdens ar ledu un citronu pārmaiņus ar alkoholiskajiem dzērieniem var palīdzēt novērst alkohola pārmērīgu patēriņu.

15.Ūdens izskalo no ķermeņa pārstrādātās vielas
Ūdens ir nepieciešams svīšanas, urīna un izkārnījuma procesam.

0
    0
    Jūsu grozs
    Jūsu grozs ir tukšsAtgriezties veikalā